'Het Jaartallenleven van Leuven' opgenomen op UNESCO'S Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid
'Het Jaartallenleven van Leuven' door de Vlaamse Gemeenschap opgenomen op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed
Mannen van 69

Vriendenkring "Mannen van 1969" vzw

"Onze stunts"


Postzegel
Kessel69
Meyboomplein
 • Vriendenkring "Mannen van 69" - Postzegel Meyboom

  Sinds 1974 is blok 9 (dit zijn alle jaartallen eindigend op een 9: 1929, 1939, 1949, 1959 en nu ook 1969) zeer nauw verbonden met de traditie van de Meyboom en de daarbij horende ludieke strijd tussen Leuven (waar "den ieenege èchte Meyboom" staat) en Brussel (waar sinds 1974 een Ersatz meyboom wordt geplant).

  Vriendenkring "Mannen van 69" - Voorstelling Postzegel

  Daarom presteerden wij, "Mannen van 69", het om als eerste de meyboompostzegel te maken. De Leuvense meyboompostzegel werd één week voor de Brusselse voorgesteld op een persconferentie in de raadskelders te Leuven. Dit volledig in de lijn van onze heldhaftige voorgangers, de "Mannen van 29".

  Op de wandelende persconferentie voor de Meyboom in Leuven hebben we een postzegelcombinatie, de Leuvense en de Brusselse, voorgesteld.

  Deze combinatie is begeleid door onderstaande tekst :

  *÷*÷*÷*

  Vriendenkring "Mannen van 69" - Postzegelcombinatie

  Brusselaars hier heeft uw boom gestaan,

  de Leuvenaars zijn ermee vandoor gegaan.

  Met dit document wensen wij, de vriendenkringen "Mannen van 1969" & "Mannen van 1959", klaar en duidelijk aan te tonen dat de postzegel A (links), door onszelf aangemaakt met behulp van de post service www.mijnzegel.be, EERDER beschikbaar was (persconferentie 06/07/2008) dan de postzegel B (rechts), uitgegeven in voorverkoop op 12 juli 2008 in samenwerking met "La Confrèrie des Compagnons de St. Laurent" betreffende de Meyboom traditie.

  We hopen hiermee in de verf te zetten dat de enige echte Meyboom sinds 1974, het moment dat de Brusselaars hun Meyboom-privilege verloren hebben aan de Leuvenaars door een heldhaftige actie van de vriendenkring "Mannen van 1929", in Leuven is terug te vinden en niet in Brussel.

  Meer informatie over de Meyboom in het algemeen en over de spectaculaire actie van de "Mannen van 1929" in het bijzonder (met als slogan: "Brusselaars hier heeft uw boom gestaan, de Leuvenaars zijn ermee vandoor gegaan") is te vinden op de achterzijde en op de volgende webstek:

  Meer weten over de meyboom, klik hier !

  Daar de postzegel B ten onrechte refereert naar Brussel, vonden wij het absoluut nodig om in dit verhaal de puntjes extra op de i te zetten. Door zelf een zegel uit te geven vóór 12 juli 2008, menen wij de geschiedenis recht te hebben gedaan nog voordat haar onrecht werd aangedaan.

  Brusselaars, de Meyboom zal op een postzegel staan,

  de Leuvenaars zijn hierin alweer voorgegaan.

  *÷*÷*÷*

 • Vriendenkring "Mannen van 1969" - Kessel 69

  Om onze 40ste verjaardag met de nodige luister te vieren organiseerden we op 21 maart 2009 onze "Swarei 69", een gezamenlijk verjaardagsfeest waarop elk lid vrienden en familie kon uitnodigen. Als toemaatje voor dit feest vroegen we ons lid Marc Andries om in zijn brouwerij "De Vlier", een nieuw bier te brouwen n.a.v. onze 40ste verjaardag.

  In november 2008 werd een eerste proefbrouwsel van 25 liter gemaakt. Het bleek een goede keuze te zijn van ingrediënten en procesparameters, want het bier viel in de smaak tijdens een proeverijsessie in brouwerij "De Vlier" met de Mannen van 1969. Al snel volgde het eerste brouwsel van 500 liter begin 2009.
   

  Vriendenkring "Mannen van 1969" - Kessel 69

  Ondertussen is er reeds meer dan 3000 liter gebrouwen. Het bier valt dus zeer goed in de smaak bij de Leuvenaars. De "Kessel 69" werd ook erkend als Vlaams-Brabants streekproduct en kreeg daarvoor het label "Straffe Streek". De "Kessel 69" is een amberkleurig bier van 6,9 vol%, gemaakt met Munich mout, wat zorgt voor de typische kleur en de moutige afdronk.

  Voor de hopping heeft de brouwer een beroep gedaan op de variëteit Saaz waardoor de aangename bitterheid en aroma van de hop kan waargenomen worden. Voor de gist is de keuze gevallen op een lage gist die bij vergisting op hogere temperatuur een verfrissend aroma aan het bier geeft.

 • De Grote Markt wordt Meyboomplein. De verschillende vriendenkringen van de Jaartallen waren zeer ontgoocheld toen bekend werd dat na lang aandringen (bijna 10 jaar!!!!!) er slechts een pad in Leuven i.p.v. een straat naar hun unieke vorm van verenigingsleven werd genoemd.

  Men beruste dan maar in de beslissing die genomen werd door de bevoegde commissies. Maar dat was buiten de mannen van 1969 gerekend. Wij stapten naar het college van burgemeester en schepen met de vraag om jaarlijks op 9 augustus de Grote Markt te mogen om dopen tot Meyboomplein. Om al zo dan toch nog het mooiste plein van Leuven voor 1 dag per jaar te linken aan het jaartallen leven te Leuven.

  En wij kregen dit voorrecht om jaarlijks op 9 augustus "den ieenige echte Meyboom" te planten op het Meyboomplein.

 created by BarStel